suolaiset leivonnaiset/ Yleinen

Sipulipiiras

Tarjosin vieraille tälläistä sipulipiirasta, joka on kivaa vaihtelua ainaiselle kinkku- tai fetapiiraalle ja siitä saa lisäksi aika näyttävän tarjottavan, jos pinoaa sipulirenkaita ison keon piirakan päälle. Inspiraation lähteenä oli tämä Glorian ruoka ja viini -lehden resepti (lehden nettiarkistoista löytää mukavan paljon kaikkia hyviä ruokaohjeita, plussaa kauniista kuvista!). Pohjana käytin helppouden vuoksi valmista (pakaste)filotaikinaa, joka on mukavan rapsakka vaihtoehto voitaikinalle. Sipulit karamellisoidaan ihanan tummiksi ja makeiksi (tummuutta lisää balsamicoloraus sipulien päällä). Täytteeseen latoin lisäksi ihanan voimakkaan makuista gruyerea, sipulin kanssa yhteen sopivaa timjamia sekä kermaa. Päälle paahdoin vielä viimeiseksi silaukseksi pinjansiemeniä, joiden pähkinäinen maku kruunaa kokonaisuuden!

Piiraan voi tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottelemaan ja ennen vieraiden tuloa lämmittää sen hitaasti uunissa. Jäin tätä kirjoittaessani mietiskelemään sanojen piirakka ja piiras eroa. Nopean googlettelun perusteella ne ovat synonyymejä, mutta mielestäni piiras kuulostaa jotenkin paljon sympaattisemmalta, joten siksi nimesin reseptin piiraaksi. 

Sipulipiiras

1 pkt (pakaste)filotaikinaa
voisulaa

3 punasipulia
3 salottisipulia
25 g voita
1 rkl sokeria
loraus balsamicoa

2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
100 g gruyerea
1 rkl timjamia
suolaa
pippuria

koristeluun muutama timjaminoksa ja kourallinen pinjansiemeniä    

Ota filotaikina sulamaan muutamaa tuntia ennen piiraan valmistuksen aloitusta. Älä avaa kääröä ennen kuin se on kokonaan sulanut, ettei taikina hajoa. 

Kuori sipulit ja viipaloi ne renkaiksi. Kuumenna pannulla voi ja sokeri. Asettele sipulirenkaat pannulle vieretysten (älä laita niitä päällekkäin!) ja anna renkaiden hautua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Tarkkaile renkaita, jotta ne eivät pääse palamaan. Käännä renkaat varoen, kun alapuoli on saanut kunnolla väriä. 

Valmistele sitten täyte vatkaamalla munien rakenne rikki kulhossa ja lisäämällä joukkoon kerman, raastetun juuston ja hienonnetun timjamin. Mausta täyte vielä suolalla ja pippurilla. 

Kokoa lopuksi piiras. Kerrosta ohuita filotaikinalevyjä piirasvuokaan 8 kpl voidellen ne kaikki väleissä voisulalla. Lisää taikinan päälle täyte. Asettele karamellisoidut sipulirenkaat varoen täytteen päälle ja lorauta perään vielä hieman balsamicoa. Paista piirasta uunissa 20-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja taikinareunat saaneet hieman väriä pintaansa. 

Paahda kourallinen pinjansiemeniä kuivalla pannulla. Koristele valmis piiras paahdetuilla pinjansiemenillä ja muutamalla timjaminoksalla. Tarjoile lämpimänä!

You Might Also Like

4 Kommentit

  • Reply
    Jonna
    9.12.2012 at 07:00

    Ihanan juustoinen resepti ja olet oikeassa, kyllä tuo kruunaa illanistujaispöydän. On se niin hieno! Pakko tunnustaa, etten ole koskaan tehnyt sipulipiirakkaa.

  • Reply
    Jokihaka Kokkaa
    9.12.2012 at 07:10

    Sipulipiirakka on kyllä hyvää. Varsin komean yksilön olet tehnyt!

  • Reply
    Sini
    9.12.2012 at 08:59

    Minä innostuin tekemään sipulipiirasta, kun sipulikeitosta tulee aina niiin hyvää – ajattelin, että sipuli toimii varmaan yhtä hyvin myös piiraassa. Ja toimihan se! Pistä mieleen seuraavaa piirasta tehdessäsi myös sipulipiiras 😉

  • Reply
    Sini
    9.12.2012 at 08:59

    Niinhän se on. Kiitos! 🙂

  • Kommentoi