suolaiset leivonnaiset/ Yleinen

Feta-pinaattipiiraat

Pieniin muffinsivuokiin tehtynä suolainen piirakka saa uuden ulottuvuuden. Näitä suloisia piiraita kelpaa laittaa tarjolle vaikka juhlissa! Ne on myös helppo tarjota ja syödä, kun vieraiden ei tarvitse leikellä omaa palaansa, vaan sen voi napata tarjottimelta lautasliinan mutkaan ja syödä suoraan sormin.

Teen melko usein fetapiirakkaa, mutta en aiemmin ollut yhdistänyt sitä klassiseen tapaan pinaattiin. Tällä kertaa kokeilin sitä, ja kyllähän pinaatti ja feta toimivat yhdessä kuin häkä. Tuoretta pinaattia kannattaa ostaa todella runsaasti, sillä se painuu julmetun paljon kasaan paistettaessa. Toki piiraisiin sopii myös pakastepinaatti, mutta pyrin itse käyttämään tuoretta mahdollisuuksien mukaan. Pinnalle ripoteltavat, kevyesti paahdetut pinjansiemenet kruunaavat kokonaisuuden sekä maultaan että ulkonäöltään. 

Taikinaan käytin samaa voitaikinareseptiä kuin aiemminkin, ensi kerralla täytynee kehitellä joku erilainen taikina – se voitaikina on kyllä vain yksinkertaisesti niin hyvää! Kun taikinan kaulii neliskanttisiksi levyiksi ja jättää kulmat hieman muffinsivuokien ulkopuolelle, piiraista tulee hauskan näköisiä. 

Feta-pinaattipiiraat

Voitaikina:
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
200 g hyvälaatuista fetajuustoa
2 rasiaa tuoretta pinaattia
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
suolaa
pippuria
kourallinen pinjansiemeniä

Valmista ensin voitaikina. Paloittele huoneenlämpöinen voi kulhoon, lisää jauhot ja suola ja nypi seos tasaiseksi. Lisää sitten seokseen kylmä vesi ja sekoita se tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi. 

Paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla pannulla. Tarkkaile siemeniä, jotta ne eivät pala, mutta saavat hieman väriä pintaansa. Ota pinjansiemenet pois pannulta odottelemaan ja laita pinaatti pannulle. Paista pinaattia, kunnes siitä on enin neste haihtunut ja se on kutistunut pieneksi. Valmistele sitten kerma-munaseos: kaada kulhoon kerma, riko joukkoon munat, mausta seos ja sekoita. 

Ota taikina lepäämästä jääkaapista ja kauli se neliskanttiseksi ohueksi levyksi. Leikkaa taikinalevystä neliskanttisia, hieman muffinsivuokia isompia paloja. Painele palat vuokiin. Lusikoi piiraiden pohjille hieman pinaattia ja kaada pinaatin päälle kerma-munaseosta. Murustele sitten runsaasti fetaa kerma-munaseoksen joukkoon ja ripottele lopuksi vielä piiraiden pinnoille paahdettuja pinjansiemeniä. 

Paista piiraita uunissa noin puoli tuntia 200 asteessa tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaansa. Anna piiraiden jäähtyä hieman ja irrota ne varovasti vuoistaan.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi