suolaiset leivonnaiset/ Yleinen

Pähkinäinen kahvisiirapilla maustettu saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä on kuulunut jouluihini jo monen vuoden ajan ja niin myös tänä jouluna. Aiemmin olen luottanut aina tähän hyväksi havaittuun reseptiin, mutta tällä kertaa tuunasin sitä hiukan. Voitelin leivät kahvisiirapilla Turun Kaskis-ravintolasta poimitulla idealla. Kahvisiirapin tein yksinkertaisesti sekoittamalla kahvia ja siirappia (puolet kumpaakin). Sen lisäksi lisäsin leipään rouhittuja pähkinöitä Tallinnan Cru-ravintolan leipä mielessäni. Koska pelkäsin, että leivistä tulee liian kuivia ilman nesteen lisäystä pähkinöiden lisäyksen takia, päätin lisätä taikinaan saman verran myös kahvia kuin pähkinöitä. Valmiissa leivässä olikin kiva kahvinen makuvivahde ja pähkinät sopivat kahvin makuun kuin nenä päähän. Vastaisuudessa taidan jatkaa tällä reseptillä, kyllä tästä niin herkullista tuli!

Teen näitä leipiä yleensä kerralla useamman – jouluksi tein näitä kolme. Reseptiä on helppo kertoa ja kolme leipää valmistuu miltei samalla vaivalla kuin yksi. Leivän leipominenkin on ihastuttavan helppoa, kun ainekset vain sekoitetaan keskenään. Aikaahan näiden leipominen vähän vaatii, kun nostatus ja paisto kestävät molemmat pari tuntia. Taikina kannattaa kohottaa aika reilun kokoisessa astiassa, sillä se kohoaa aika paljon. Uunivuokiakaan ei kannata täyttää liian täyteen, jottei taikina pursuile ympäri uunia. Kuvissa esiintyvä leipä on poikkeuksellisesti pyöreä, koska en omista kuin kaksi pitkulaista leipävuokaa. Voit siis tehdä leivän ihan minkä malliseen vuokaan vain! Leipä on myös mainio lahja- tai tuliaisidea: kääräiset leivän vain lahjapaperiin tai leivinpaperiin ja kiedot ympärille kauniin narun.


Pähkinäinen kahvisiirapilla maustettu saaristolaisleipä
5 dl piimää
35 g hiivaa
2 dl erilaisia pähkinöitä
1,5 dl siirappia
2 dl vahvaa kahvia
1,5 dl kaljamaltaita
1,5 dl vehnäleseitä 
1,5 dl ruisjauhoja
0,5 rkl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
voiteluun:
1 dl vahvaa kahvia
1 dl siirappia 

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Rouhi pähkinät pienemmiksi. Sekoita kaikki leivän ainekset keskenään ja nostata taikinaa pari tuntia lämpimässä paikassa. 

Kaavi taikina nostatuksen jälkeen voideltuun leipävuokaan ja paista leipää uunin alaosassa 175 asteessa pari tuntia. Sekoita kahvi ja siirappi keskenään tasaiseksi (puolet kahvia, puolet siirappia) ja valele leipää muutaman kerran paiston aikana syntyneellä kahvisiirapilla. 

Kumoa leipä paistamisen jälkeen vuoastaan jäähtymään. Kun leipä on jäähtynyt, anna sen vetäytyä jääkaapissa ennen nauttimista.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi