juomat/ pasta/ Yleinen

Vinkkejä pääsiäisen lammasruokiin

Pääsiäinen on taas yhtäkkiä täällä. Pääsiäisenä minulla ja varmasti monella muullakin on ollut tapana syödä lammasta. Koostin tähän postaukseen muutamia hyväksi havaittuja lammasreseptejäni, jos joku kaipaa vielä inspiraatiota pääsiäisen juhlapöytään. Ainakin minä innostuin tässä kirjoitellessani taas kaikista ihanista lammasresepteistä! 

Oma lammastilanteeni on tällä hetkellä erittäin mainio, sillä joululahjaksi saamamme lupaus puolikkaan karitsan lihoista toteutui viime viikolla, kun karitsat oli teurastettu ja saimme puolikkaan karitsan lihat pakkaseen. Puolikkaaseen kuuluu monenlaista lihaa ja määrällisesti aika reilusti kahden hengen talouteen: monta pakettia jauhelihaa, viulu, parikyljyksiä, ribsejä, niskaa, lapaa… Kevään mittaan on siis tiedossa paljon lammasreseptejä, joskin ainakin nuo ribsit taidetaan säästellä kesään ja grillikeleihin. Tuo kyseinen lammas on kasvanut aivan mökin naapurustossa, joten se onkin varsinaista lähiruokaa ja samalla tulee vähän tuettua paikallista yrittäjää. 
Ehdimme jo korkata karitsapaketin ja teimme jauhelihasta näitä älyttömän hyviä pitaleipiä lammaspihveillä. Pitaleipien välissä on jumalainen minttu-fetapesto. Pidän itse kovasti klassisesta lampaan ja mintun yhdistelmästä, joten käytän sitä aika usein. Tässä vielä suolainen feta ja pinjansiemenet sekä chili antavat annokselle ihan uudenlaisen potkun. Testaamamme jauheliha oli todella maukasta ja freesiä, joten innolla odottelen muidenkin ruhonosien kokeilemista. Lampaan jauhelihaa löytyy nykyään aika hyvin myös kaupoista (lisäksi ihan kohtuulliseen hintaan), joten tämän ruoan kokkailu ei jää ainakaan saatavuudesta tai hinnasta kiinni! 
Toinen hiukan saman tyylinen resepti on karitsaburgerit, joissa sämpylöiden välistä löytyy karitsan jauhelihasta tehty pihvi, aiolia, rucolaa, punasipulia ja parmesaaniraastetta. Mainion makuinen, vaikkakaan ei ehkä niin juhlava annos pääsiäiseen. Ainakin minulle kelpaisi tälläinen rennompikin pääsiäisateria! 
Rennommalle pääsiäisaterialle kelpuuttaisin myös nämä kebab-vartaat harissamajoneesilla. Vartaisiin tulee lampaan jauhelihaa ja harissaa mausteeksi. Lisäksi myös majoneesi maustetaan harissalla. Voittajakombo! Seuraksi hiukan makeita punajuuria, jolloin vähän erilainen, mutta taatusti maistuva ateria on valmis.

Marokkolaistyylinen lammasateria, joka koostuu tabbouleh-salaatista, hummuksesta ja harissalla maustetusta ylikypsästä lampaasta, sopii myös mainiosti isommankin porukan pääsiäisateriaksi. Lammas kypsyy vaikka edellisenä yönä uunissa ihanan pehmeäksi, tabboulehia voi tehdä ison erän jo valmiiksi ja hummus valmistuu niin ikään etukäteen ja maustuu jääkaapissa vain paremmaksi. Tässä lampaana voi käyttää mitä vain ruhonosaa, koska pitkä kypsyttely tekee halvemmastakin ruhonosasta herkullisen. Kokeile vaikkapa lapaa, potkaa tai paahtorullaa. Annoksen monet eri osat tekevät siitä heti astetta juhlavamman.
Simppeli tapa tarjota lammasta on myös lampaanpotkien kypsentäminen uunissa. Potkille seuraksi paistettua ruusukaalia ja minttupesto, jolloin iisi ja maukas juhla-ateria on valmis. Tämä soveltuu myös isollekin porukalle, sen kun vaan lisää potkien ja ruusukaalien määrää syöjien mukaan. Minttupesto on tavallista basilikapestoa vähän erikoisempi, mutta tosi maukas muunnos.

Mikäli kypsää lammasta jää pääsiäisen herkutteluista vielä yli, kannattaa ylimääräisistä kokata tätä ihanaa lammaspastaa punaisella pestolla. Punainen pesto nostaa lampaan jämät hävikistä herkuksi hetkessä. Peston tekeminen itse on nopeaa ja kannattaa, sillä siitä tulee todella hyvää ja raikasta.
Lammasreseptejä olikin kertynyt blogiin jo iso määrä, ja oikeastaan kaikki näistä ovat suuria suosikkejani. Lampaan valmistamista on turha pelätä (niin kuin moni tuntuu vieläkin tekevän), mutta jos et ole kovin kokenut lammasruokien valmistaja, varmin vaihtoehto on aloittaa jauhelihalla tai kypsentää lammas ylikypsäksi. Sekaan vielä reilusti tuoreita yrttejä tai vähän mausteisuutta (parhaassa tapauksessa molempia!), niin ei voi epäonnistua! Pääsiäisaterian kruunaa lasillinen hyvää viiniä, lampaan kaveriksi suosittelen punaviiniä. Sopivia punaviinejä voisivat olla esimerkiksi Caliterra Tributo Single Vineyard SyrahPlan B Shiraz tai Alamos Malbec. Kaikki kolme viiniä ovat omia suosikkejani ja sopivat lämpimällä täyteläisyydellä ja marjaisuudella mausteistenkin lammasruokien pariksi. Rentouttavaa pääsiäistä!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi