alkupalat ja pikkusuolaiset/ leivät ja leivonnaiset/ sesonkiruoat/ syksy

Vaaleaorakaspiiras

Olen sienestänyt lapsesta asti, mutta sienituntemukseni kattaa vain muutaman sienen. Olen viime vuosina yrittänyt laajentaa tuntemusta parilla lajilla per vuosi. Tunnistan aika paljon jo eri sieniä, mutta kerään niistä vain osaa. Keräilemiini sieniin kuuluvat korvasienet, kantarellit, erilaiset herkkutatit, mustatorvisienet, suppilovahverot sekä karva- ja kangasrouskut. Unohdinkohan jonkun? Olen testannut myös lampaankääpiä ja tällä kertaa testiin pääsivät vaaleaorakkaat. Vaaleaorakkaita kasvaa runsaasti muutamassa sienimetsistäni, joten päätin testata sen makua. Vaaleaorakkaan ei kai pitäisi olla kovin yleinen, mutta ainakin minä löydän niitä aina reilusti. Vaaleaorakkaat ovat kauppasieniä, joiden maku on raakana kirpeä, mutta kirpeys pehmenee kypsennettäessä. 

Nämä sienet kasvavat usein metsässä kaarina – aika hauskan näköistä, kun on iso kaari sieniä jonossa tai parhaimmillaan useita kaaria vierekkäin. Vaaleaorakkaat tunnistaa parhaiten hiukan hassun mallisesta lakista ja sen alla kasvavista hennoista ja hauraista piikeistä. Orakkaat muistuttavat (syötävää) lampaankääpää, mutta niillä on piikkien sijaan pillit lakin alla. Orakkaiden maku on kypsennettynä aika mieto (miedompi kuin esimerkiksi kantarelleilla), mutta kuitenkin miellyttävä. Suutuntuma on saman tyylinen kuin herkkusienellä tai tatilla eli kivan kiinteä.

Tein piiraan vanhalla tutulla sienipiirasohjeella, jätin vain pekonin pois joukosta, jotta pääsisin tarkemmin tutustumaan vaaleaorakkaan makuun. Myös ranskankerma unohtui kauppaan, joten tällä kertaa piiraan täytteessä oli pelkkää kermaa. Piiraasta tuli tosi hyvää ja sienet maistuivat, taidanpa siis jatkossakin kerätä näitä! Loput sienet pakastin, joten niille pitää keksiä vielä myöhemmin käyttöä. 
 

 Vaaleaorakaspiiras

 1 l vaaleaorakkaita
1/2 pkt voitaikinaa
1 sipuli
nokare voita
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
100 g juustoraastetta 
suolaa
pippuria


Sulata voitaikina. Puhdista ja pilko vaaleaorakkaat. Pilko sipuli ja pehmennä sitä hetki pannulla voissa ja heitä perään vaaleaorakkaat. Anna vaaleaorakkaiden paistua ja saada hiukan väriä pintaansa. Vaaleaorakkaita saa kypsentää hetken kauemmin kuin esimerkiksi kantarelleja.


Sekoita kuohukerma, kananmunat ja raastettu juusto keskenään. Mausta täyte suolalla ja pippurilla. Kaulitse voitaikina piirakkavuokasi kokoiseksi ohueksi levyksi ja painele se vuoan pohjalle. Kaada päälle täyte. Ripottele päälle sitten sieni-sipuliseos. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi