kausiruokaa/ Yleinen

Kausiruokaa – kesä

On taas aika paneutua sesonkiruokiin ja tällä kertaa kesän osalta – vaikka kesäsesonki onkin ollut jo pitkään vauhdissa! Aiemmat sesonkiruokapostaukset löydät seuraavista linkeistä: syksy, talvi ja kevät.
Uudet perunat. Kesän kausiruokien ykkönen on ansaitusti uudet perunat. Uudet perunat ovat parhaimmillaan ihan sellaisenaan voin kera! Syön kesäisin niitä paljon myös kalatahnan kanssa ja perunasalaatin eri variaatioissa. Uudet perunat ovat olleet myös tänä kesänä herkkujani, vaikkakin nämä hyvin yksinkertaiset reseptit harvoin päätyvät blogiin asti.

Herne. Myös herneet ovat maukkaimmillaan sellaisinaan suoraan kuorista napsittuina, mutta olen niistäkin tehnyt hernesosekeittoa. Kesäkeitosta tein hiukan päivitetyn version ja joku herneitä sisältävä pasta tai risotto voisi myös olla aika maukasta! 

Kesäsipuli. Heti kun kesäsipulien hinta laskee siedettävälle tasolle, syön lähes pelkästään niitä. Kesäsipulia voi käyttää oikeastaan melkein mihin tahansa, mihin tavallistakin sipulia, mutta parempaa se on kypsentämättömänä. Viime kesänä grillasinkin kesäsipuleita, mutta muuten olen käyttänyt niitä lähinnä osana joitain muita ruokia. Ehkä kesäsipuleistakin voisi siis kehitellä jotain ruokaa, jossa ne olisivat pääosassa.
 

Erilaiset kesäkasvikset. Kesäporkkanoita olen käyttänyt kesäkeittoon, mutta toisaalta ne sopivat myös ihanasti porkkana-avokadosalaattiin. Retiisit ovat näkyneet lähinnä erilaisissa salaateissa, mutta blogin puolella ja keittiössäkin aika harvoin. Myös nauris on ollut hiukan harvinaisempi vieras, mutta olen siitä kuitenkin tehnyt gratinoituja nauriita ja naurisranskalaisia. Myös uuden sadon punajuuret maistuvat ihanilta näin kesällä, niistä olen tehnyt sosekeittoa ja paahtanut niitä vuohenjuuston kera. Munakoisoista olen tehnyt tahnaa, burgereita ja torneja – mikään näistä ei kyllä ole varsinaisesti kovin kesäistä. Suosikkejani kesäkasviksista ovat kesäkurpitsa ja kukkakaali. Kesäkurpitsasta ei näy blogin arkistoissa olevan mitään, mutta syön sitä kesäisin kyllä jonkin verran – usein vain sellaisenaan grillattuna. Kukkakaaliakin on näkynyt blogissa harmillisen vähän, joten se pääsee nyt ihan listalle! Olenhan sentään tehnyt salaattia, jossa on paahdettua kukkakaalia

Varhaiskaali. Varhaiskaali on kevään lisäksi sesongissa myös kesällä, ja olen tehnyt nyt keväällä pariakin erilaista varhaiskaalisalaattia bloginkin puolelle: toinen hunaja-sinappikastikkeella ja fetalla, toinen fenkolilla, tillillä ja jogurtilla. Olen myös ehtinyt grillata varhaiskaalia, mutta siitä ei tullut kovin kuvauksellista, vaikka maku olikin hyvä! Varmasti varhaiskaali päätyy ruokapöytään vielä tässä kesän aikana useinkin. 

Mangoldi ja pinaatti. Mangoldia en olekaan ikinä käyttänyt mihinkään, mutta pinaattia sen sijaan kyllä. Pinaatista olen tehnyt pinaattilettuja nokkoslettujen ohjeella, feta-pinaattipiiraita ja sienitäytteisiä ricotta-pinaatticanneloneja. Erityisesti suosittelen noita pinaattilettuja, mutta kai pinaatista voisi jotain hiukan kesäisempääkin kehitellä. 

Avomaan kurkku, tomaatti ja paprika. Avomaan kurkkuja olen syönyt jo jonkin aikaa tavallisen tilalla, mutta siitäkään ei näy blogin puolella olevan yhtään reseptiä. Suosittelen tekemään avomaan kurkuista perinteisiä hölskytyskurkkuja, itse tein niitä pienellä aasialaisella twistillä. Kotimaisten tomaattien hinta on tullut taas ryminällä alas ja maku parantunut huimasti. Tomaateista suosittelen tekemään ketsuppia, jättikatkarapu-tomaattipastaa ja caprese salaattia. Ainakin minä aion suurkuluttaa tomaatteja koko kesän! 

Maissi ja latva-artisokka. Maissia grillailen muutaman kerran kesässä, mutta niissä ei ole mitään erikoista reseptiä. Latva-artisokkaa olen käyttänyt vain säilöttyä versiota, pestopastasalaatissa ja artisokkatahnassa. Pidän kyllä artisokista kovasti!


Härkäpavut, salkopavut, ruusupavut, vahapavut ja taitepavut. Papuja olen käyttänyt esimerkiksi sieni-pekonipavuissa ja pekoni-papupastassa, mutta lähinnä noita vihreitä papuja, kun muita harvemmin ruokakaupasta löytyy (ainakaan silloin, kun olen suunnitellut jotain papuruokaa tekeväni). Pitää kyllä ottaa pavut nyt työlistalle, josko jotain muutakin lajiketta kaupasta löytyisi.

Kesäiset yrtit: lipstikka, minttu, tilli, ruohosipuli, basilika, korianteri, kehäkukka, timjami, persilja, rosmariini, sitruunamelissa ja salvia. Yrttejä käytän ympäri vuoden runsaasti, mutta toki olen nyt kesällä käyttänyt erityisesti oman parvekkeen satoa. Mintusta suosittelen tekemään mojitoa, vesimeloni-minttu-fetasalaattia ja grillissä paahdettua ananasta mintulla maustettuna. 

Kesämarjat: mansikka, herukat, karviainen, mustikka, vadelma ja kirsikka. Kesällä tulee tietysti syötyä marjoja paljon sellaisenaan ja jäätelön tai jogurtin kanssa, mutta kannattaa niistä tehdä myös esimerkiksi pavlovaa, mansikka-vuohenjuustobruchettoja ja granitaa. Aika moni (harvinaisista) marjaresepteistäni näyttää sisältävän mansikkaa, joten pitääkin tehdä blogiin joku mustikkaa, vadelmaa ja kirsikkaakin sisältävä resepti. 

Hedelmät: persikka, nektariini, aprikoosi, vesimeloni ja hunajameloni. Myös näitä tulee kesäisin nautittua paljon ihan sellaisenaan, mutta löytyipä arkistoista muutama hedelmäreseptikin. Nektariineja olen paistanut ja tarjonnut mascarponen kera ja tehnyt niistä kookosmaidon kanssa mehujäitä. Vesimelonista olen tehnyt vesimeloni-minttu-fetasalaattia

Kesän sienet: kantarelli, haperot, rouskut ja tatit. Sienistä löytyy blogin arkistoista paljonkin erilaisia reseptejä, ne löytää täältä. Ensimmäisistä sienistä taidan itse ainakin tehdä bruchettoja, pastaa ja sienipiirasta

Kesän kalat: ahven, vaellussiika, kampela, hauki ja kilohaili. Kaloista keittiössäni yleisin vieras on ehdottomasti hauki, josta on tehty niin burgereita, pihvejä kuin syöty paneroitunakin

Villiyrtit: isomaksaruoho, kamomillasaunio, maitohorsma, nokkonen ja piikkiohdake. Näistä olen tutustunut vain nokkoseen ja maitohorsmaan. Ensimmäinen kosketukseni maitohorsmaan ruokana tapahtui kesäkuussa, kun paistoin maitohorsmaa parsan tapaan.  Nokkosista ehdin myös tehdä lettuja

Siinäpä aika kattava listaus kesällä parhaimmillaan olevista raaka-aineista. Kun kaikki on näin kesäisin parhaimmillaan, ei jaksa tai viitsikään tehdä kovin monimutkaisia ruokia, jotta itse raaka-aineet pääsevät loistamaan. Mikä on sinun suosikkisi näistä? Nousiko esiin joku sellainen raaka-aine, jota et ole ollenkaan testannut? 

Tämä oli viimeinen osa kausiruokaa käsittelevästä postaussarjastani, mutta palaan ainakin itse näihin varmasti vielä tasaisin väliajoin. Ainakin omaa kausiruoka-ajattelua nämä postaukset ovat saaneet hyvin heräteltyä, ja olenkin aiempaa enemmän panostanut juuri kausiruokiin. Opittavaahan tässäkin riittää varmasti loppuelämän tarpeksi. 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi