Kesäsipuli. Heti kun kesäsipulien hinta laskee siedettävälle tasolle, syön lähes pelkästään niitä. Kesäsipulia voi käyttää oikeastaan melkein mihin tahansa, mihin tavallistakin sipulia, mutta parempaa se on kypsentämättömänä. Viime kesänä grillasinkin kesäsipuleita, mutta muuten olen käyttänyt niitä lähinnä osana joitain muita ruokia. Ehkä kesäsipuleistakin voisi siis kehitellä jotain ruokaa, jossa ne olisivat pääosassa.
Erilaiset kesäkasvikset. Kesäporkkanoita olen käyttänyt kesäkeittoon, mutta toisaalta ne sopivat myös ihanasti porkkana-avokadosalaattiin. Retiisit ovat näkyneet lähinnä erilaisissa salaateissa, mutta blogin puolella ja keittiössäkin aika harvoin. Myös nauris on ollut hiukan harvinaisempi vieras, mutta olen siitä kuitenkin tehnyt gratinoituja nauriita ja naurisranskalaisia. Myös uuden sadon punajuuret maistuvat ihanilta näin kesällä, niistä olen tehnyt sosekeittoa ja paahtanut niitä vuohenjuuston kera. Munakoisoista olen tehnyt tahnaa, burgereita ja torneja – mikään näistä ei kyllä ole varsinaisesti kovin kesäistä. Suosikkejani kesäkasviksista ovat kesäkurpitsa ja kukkakaali. Kesäkurpitsasta ei näy blogin arkistoissa olevan mitään, mutta syön sitä kesäisin kyllä jonkin verran – usein vain sellaisenaan grillattuna. Kukkakaaliakin on näkynyt blogissa harmillisen vähän, joten se pääsee nyt ihan listalle! Olenhan sentään tehnyt salaattia, jossa on paahdettua kukkakaalia.
Varhaiskaali. Varhaiskaali on kevään lisäksi sesongissa myös kesällä, ja olen tehnyt nyt keväällä pariakin erilaista varhaiskaalisalaattia bloginkin puolelle: toinen hunaja-sinappikastikkeella ja fetalla, toinen fenkolilla, tillillä ja jogurtilla. Olen myös ehtinyt grillata varhaiskaalia, mutta siitä ei tullut kovin kuvauksellista, vaikka maku olikin hyvä! Varmasti varhaiskaali päätyy ruokapöytään vielä tässä kesän aikana useinkin.
Avomaan kurkku, tomaatti ja paprika. Avomaan kurkkuja olen syönyt jo jonkin aikaa tavallisen tilalla, mutta siitäkään ei näy blogin puolella olevan yhtään reseptiä. Suosittelen tekemään avomaan kurkuista perinteisiä hölskytyskurkkuja, itse tein niitä pienellä aasialaisella twistillä. Kotimaisten tomaattien hinta on tullut taas ryminällä alas ja maku parantunut huimasti. Tomaateista suosittelen tekemään ketsuppia, jättikatkarapu-tomaattipastaa ja caprese salaattia. Ainakin minä aion suurkuluttaa tomaatteja koko kesän!
Maissi ja latva-artisokka. Maissia grillailen muutaman kerran kesässä, mutta niissä ei ole mitään erikoista reseptiä. Latva-artisokkaa olen käyttänyt vain säilöttyä versiota, pestopastasalaatissa ja artisokkatahnassa. Pidän kyllä artisokista kovasti!
Kesäiset yrtit: lipstikka, minttu, tilli, ruohosipuli, basilika, korianteri, kehäkukka, timjami, persilja, rosmariini, sitruunamelissa ja salvia. Yrttejä käytän ympäri vuoden runsaasti, mutta toki olen nyt kesällä käyttänyt erityisesti oman parvekkeen satoa. Mintusta suosittelen tekemään mojitoa, vesimeloni-minttu-fetasalaattia ja grillissä paahdettua ananasta mintulla maustettuna.
Kesämarjat: mansikka, herukat, karviainen, mustikka, vadelma ja kirsikka. Kesällä tulee tietysti syötyä marjoja paljon sellaisenaan ja jäätelön tai jogurtin kanssa, mutta kannattaa niistä tehdä myös esimerkiksi pavlovaa, mansikka-vuohenjuustobruchettoja ja granitaa. Aika moni (harvinaisista) marjaresepteistäni näyttää sisältävän mansikkaa, joten pitääkin tehdä blogiin joku mustikkaa, vadelmaa ja kirsikkaakin sisältävä resepti.
Hedelmät: persikka, nektariini, aprikoosi, vesimeloni ja hunajameloni. Myös näitä tulee kesäisin nautittua paljon ihan sellaisenaan, mutta löytyipä arkistoista muutama hedelmäreseptikin. Nektariineja olen paistanut ja tarjonnut mascarponen kera ja tehnyt niistä kookosmaidon kanssa mehujäitä. Vesimelonista olen tehnyt vesimeloni-minttu-fetasalaattia.
Kesän sienet: kantarelli, haperot, rouskut ja tatit. Sienistä löytyy blogin arkistoista paljonkin erilaisia reseptejä, ne löytää täältä. Ensimmäisistä sienistä taidan itse ainakin tehdä bruchettoja, pastaa ja sienipiirasta.
Kesän kalat: ahven, vaellussiika, kampela, hauki ja kilohaili. Kaloista keittiössäni yleisin vieras on ehdottomasti hauki, josta on tehty niin burgereita, pihvejä kuin syöty paneroitunakin.
Siinäpä aika kattava listaus kesällä parhaimmillaan olevista raaka-aineista. Kun kaikki on näin kesäisin parhaimmillaan, ei jaksa tai viitsikään tehdä kovin monimutkaisia ruokia, jotta itse raaka-aineet pääsevät loistamaan. Mikä on sinun suosikkisi näistä? Nousiko esiin joku sellainen raaka-aine, jota et ole ollenkaan testannut?
Tämä oli viimeinen osa kausiruokaa käsittelevästä postaussarjastani, mutta palaan ainakin itse näihin varmasti vielä tasaisin väliajoin. Ainakin omaa kausiruoka-ajattelua nämä postaukset ovat saaneet hyvin heräteltyä, ja olenkin aiempaa enemmän panostanut juuri kausiruokiin. Opittavaahan tässäkin riittää varmasti loppuelämän tarpeksi.
Ei kommentteja